8/05/2011

{ juadah iftar }


ketupat sotong!nomnomnomm

ok, mari kita lihat cara-cara nak masak mknn yg sgt awesome ini~

bersihkan sotong.
beras pulut dibasuh 2-3 kali.masukkan santan sket. tambah garam sket.biarkan sejenak.
sumbat beras pulut tadi ke dalam perut sotong.dalam 3/4 bahagian.
ambil kepala sotong, cucuk dgn toothpick sehingga terletak anggun.keke
susun sotong dalam periuk.
masuk santan.
letak sedikit garam.gula nisan(melaka) mengikut citarasa.
letak daun pandan 2 helai.
masak api sederhana sehingga sotong dan pulut masak.

yayy.selamat mencuba!!

10 comments:

  1. wahhh sedapnya ketupat sotong..bila buat ni lom??pandainya....kagum aku..

    ReplyDelete
  2. sedapnye mummy...
    mesti baby pn suke sgt2...

    ReplyDelete
  3. pup.ptg smlm.simpan sket utk Pi ptg nnt.hehe.

    miszfiza. hehe.tetibe je ngidam.

    ReplyDelete
  4. rajinnya lom,,tak penat ke??aku rasa semangat lak nak masak ketupat sotong ni :)

    ReplyDelete
  5. time smgt xkisah penat pup.ok sile masak k

    ReplyDelete
  6. lom,,mak aku punya resepi mcm u punya..fiza punya lain sket..nt aku wat..hihi

    ReplyDelete
  7. ha ah.kita punye klate mari..hee

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. dapnye..nnt kalau jmpa sotong nk wat gak la..thx for the resepi..:-)

    ReplyDelete
  10. aja, ok nnt buat sedap2 k! ;)

    ReplyDelete