4/28/2010

{ pelajar pun berdukacita }


petikan akhbar Kosmo!

hah.baguslah kalau dh tak jadi.tp pelajar mesti frustrated kan.mereka agaknya dh syok kalu leh belajar benda ni.ramai org tanya pendapat aku sebagai seorang guru ttg isu ni baru-baru ini.siapa yg sokong tu aku tak tahu la minda diorg mcmana.open-mindedness has its own limits yeah.even kt america pn diorg ckp sex education only promotes more and more problems.

distributing free condoms to promote safe sex?no wonder...

gilo apo nk aja seks kt sekolah.take my students for example.even tak diajar subjek seks pun tiap tahun kami dapat cucu.tahun ni pun bakal dpt cucu.kt dalam hp diorg penuh dgn gambar, videos pornography.bayangkan kalau diorg diajar subjek seks??!tobat aku tak masuk kelas dah.budak-budak sekarang dah terlebih maju tak perlu nak diajar topic mcm ni.ade pelajar offer kt ckgu vcd porno tu mcmana?mungkin diorg dah boleh mengajar.xkan la tak tau baby tu dtg dr mana.ah tak se-naive tu kot.

cikgu sains ckp bila ajar topic pembiakan pun dia dh rasa muka tebal 14inci.budak-budak dah nmpak excited terlebih.hisy.nak aja tajuk seks in particular?lagi la gatal gedik budak2 tu.woh, invisible terus cikgu.tak pun buat virtual teaching.tp apa content yang diorg nk suruh aja sebenarnya?hisy.ngeri ah.

bagi aku, seks adalah perkara natural yg akan dilalui oleh setiap manusia tak kira lelaki atau perempuan.yg lelaki Allah bagi mimpi.yg perempuan lepas kahwin tahulah.dan benda ni memang natural lah.sepatutnya lah.tp bnyk yg tak patut dah sekarang ni.pastu aku nk petik apa yg Datuk Shahrizat ckp dulu, gadis yg buang bayi adalah dr golongan yg berpendidikan rendah.hmm.are u sure?klu pendidikan rendah sekalipun, bukan subjek seks yg mesti diterapkan, tp ilmu agama, ada paham?baiklah wujudkan subjek Fardhu Ain kt sekolah menengah juga.aku rasa RAMAI lagi yang tak tahu baca Quran.

parents play a BIG FAT role in this matter as well.early education is crucial and people tend to rely on the teachers at school nowadays.dh kalau mak bapak sendiri bercerai-berai, bergaduh ,keluarkan kata-kata kesat depan anak2, solat pun tak pernah, mcmana anak tu nk ikut contoh yang baik?cikgu juga yg pening kepala.

pelajar lelaki bila dlm kelas, concentrate bkn main.mata pandang kat depan tp dlm kepala ape benda lah yg diorg tgh pikir.aku tgk mata stim je.haih, takot ah.eii yuck!

ps:org2 tua ckp, anak-anak ikut perangai mak/bapak diorg masa muda.heii..aku no comment.kena buat benda elok2 ni.sooner or later akan jd mak org jugak~insyaAllah

11 comments:

  1. kecewanya aku tak dapat mengajar m/pelajaran tersebut :p

    ReplyDelete
  2. i agree with you 100%. i think kesedaran agama is the most important.

    jaga dulu hubungan dengan Allah, insyaallah He'll take care of the rest.

    ReplyDelete
  3. hahaha papi la guru yg kecewa itu...tu la i pon tak agree pasal subject ni ...sepatutnye dalam subject morel dan agama la benda ni di explain pada budak2... highlight apa buruknye kalau terlanjur...kalau agama kukuh insya allah tak ada dah kes buang banyak dalam tong sampah...

    ReplyDelete
  4. yea gurl.membuatkan kta terfikir...ape je la yg pak/mak menteri kita ni fikir...kalau org hina Islam, bkn main lg melenting.bila org tnya agama apa, pantas jwb, "Islam".tapi, cara hidup,pemikiran jauh dari Islam.hmm..Islam baka je kot.this kind of people are really amusing to me.
    nauzubillah~

    ReplyDelete
  5. satu cahaya kesenanganApril 28, 2010 at 8:56 PM

    baru jer berangan-angan mau mengintai kelas yang diajar subjek ini

    ReplyDelete
  6. dunia semakin mencabar dengan isi yg penuh rumit untuk difahami melainkan mengamal yg halal dan meninggalkan yg haram

    ReplyDelete
  7. liana> insyaAllah.sama2 kita~

    ReplyDelete